Ruzmarin - Healthy Life Design - Moja bašta

Ruzmarin

Ruzmarin Rosmarinus officinalis )  je grmolika zimzelena biljka, igličastih listova i krhkih svetloplavih cvetova. Potiče iz mediteranskih krajeva gde raste na tlu bogatom kalcijumom, suvoj klimi i na slanom morskom vazduhu. Hiljadama godina je bio vrlo cenjen kao kao lek u narodnoj medicini i začin. Često je pominjan u Grčkoj i Rimskoj mitologiji i bio omiljen među Bogovima. U Staroj Grčkoj su ga studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite jer se verovalao da ova biljka jača memoriju.U staroj Engleskoj je važio za simbol vernosti i od toga je nastao običaj da se na svadbama odeća kiti baš tom biljkom.

U medicini je dokazano da ruzmarin podstiče cirkulaciju i dotok krvi prema mozgu pa time podstiče koncentraciju i leči glavobolju. Takođe pomaže u prevenciji i kod lečenja mnogih vrsta raka.  Studije su pokazale da ulje ruzmarina sprečava pojavu raka kožei pruža prirodnu zaštitu koju prouzrukuje štetno ultraljubičasto zračenje, sprečava razvoj raka debelog creva i raka pluća.

Pomaže u borbi protiv bakterija stafilokoka, streptokoka, ešerihije koli i gljivica poput kandide. Ima diuretička, antiseptička i sedativna svojstva, a posebno je efikasna kod slabosti i neuralgije.

U narodnoj medicini se koristi kod za ispiranje usta usled neprijatnog zadaha, za groznicu, razna nervna oboljenja, kao i za nesvesticu koja se javlja zbog problema sa centrom za ravnotežu. Jača imunitet i pomaže kod ublažavanja napada astme. Stimulativno deluje na sekreciju žučne kese što doprinosi boljem zdravlju celog organizma. Stimuliše rad jetre.

Čaj od ruzmarina se koristi za lečenje duševne iscrpljenosti, lošeg varenja, pročišćavanje krvi i slabe cirkulacije, poboljšanje vida i sluha i za pospešivanje mokrenja.