Tapioka - Healthy Life Design - Moja bašta - Članci i recepti

Tapioka

Tapioka je relativno nepoznata i retko korištena namirnica. Sastoji se iz čistog ugljenog hidrata, odnosno skroba, koji se dobija iz korena biljke manioke. Manioca ( lat. Manihot esculenta ) kako se naziva u Južnoj Americi ili Cassava kako se naziva na Tajlandu i u delovima Afrike je višegodišnji žbun drvenastog oblika. Cveta svake godine i daje plod ali se za ishranu koristi samo njen koren poznatiji pod imenom tapioka. Koren sadrži preko 80% lako svarljivog skroba i ne sadrži gluten pa je zbog toga odličan izbor za sve koji su alergični na gluten jer služi kao njegova odlična zamena. Iako je veoma kalorična namirnica, sadrži veoma malu količinu vlakana i skoro da uopšte ne sadži masti od kojih ni jene nisu zasićene.

Koren

Tapioka je koren tropske biljke koja vodi poreklo sa teritorije Brazila, gde je domorodcima služila kao glavni izvor ugljenih hidrata, odakle se raširila gotovo na celu teritoriju Južne Amerike. Španski i Portugalski istraživači su je otkrili kada je kolonizovana Južna Amerika i odtale su je preneli u druge kolonije na teritoriji Afrike i Azije gde su klimatski uslovi odgovarali njenom uzgoju. Može se naći i u drugim tropskim krajevima kao što su Idonezija, delovi Australija i Tajland. Postoje dve vrste: gorka i slatka. Slatka tapioka sadrži male količine toksina, uglavnom cijanida u manjoj količini, a gorka tapioka sadrži veće količine koje mogu biti razgrađene termičkom obradom ili fermentacijom. Koristi se za dobijanje skroba i alkohola.

Stablo

Stablo je drvenasto i može da dostigne visinu od oko 2 metra. Ima glatku belu boju kore. Listovi su kopljastog oblika tamnozelene boje sa gornje strane i svetlozelene boje sa donje strane.  Cvet je žutozelene boje u obliku grozda. Plod je kapsula loptastog oblika i sadrži svaka po tri semenke. Koren je dug u proseku 50 do 80 centimetara i tanak uglavnom 5 do 10 centimetara, beličaste ili blago žućkase boje obložen smežom tankom korom koja se lako može oljuštiti. U ishrani se koristi uglavnom koren. Pržen ili baren može biti odlična zamena za krompir. Načešće se korist skrob dobijen akstrakcijom, odnosno izvlačenjem iz osušenog korena. Listovi se ne mogu koristiti sirovi zbog svoje toksičnosti, a obrađeni se koriste za proizvodnju stočne hrane.

Može se pronaći u prodavnicama zdrave hrane i to u obliku praha ili granula odnosno kuglica koje mogu biti različitog prečnika. Bele je boje i gotovo bezukusna i bez mirisa. Kuvanjem u vodi ili mleku se pretvara u želatinastu masu. Perle pri kuvanju upijaju vodu i povećavaju svoju zapreminu oko tri puta pa su dve kašike dovoljne za jedan obrok. Veće perle se koriste za pripremanje napitaka i čajeva, a manje perle za pudinge koje odlikuje zrnasti izgled poput kavijara. Prah se koristi kao dodatak za zgušnjavanje raznih soseva i umaka pošto ne ostavlja grudvice, a koristi se i kao dodatak pecivima. Za razliku od skroba koji se dobija iz kukuruza, tapioka može da podnese proces smrzavanja bez da izgubi želatinastu strukturu.

Primena

S obziron na visoku kalorijsku vrednos, tapioka je idealna namirnica za sve one koji hoće da povećaju telesni masu na zdrav način pogotovo posle povreda, bolesti ili poremećaja ishrane. Samo jedna šoljica tapioke je  ovoljna da obezbedi skoro polovinu dnevne količine ugljenih hidrata i stoga je idealna za dodavanje broja kalarorija ishrani bez unošenja nezdravog holesterola i zasićenih masnih kiselina.

Gvožđe je jedan od sastojaka kojeg u tapioki ima u većoj količini. Ono je neophodno za normalno funkcionisanje organizma i igra ključnu ulogu u proizvodnji novih crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe zajedno sa bakrom ( kojeg takože ima u tapioki ) pomaže organizmu da kreira crvena krvna zrnca i obezbežuje dobru cirkulaciju. Tapioka još i povećava energiju organizma, povećava telesnu masu na zdrav način, pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, podstiče rast i razvoj mišića, pomaže regulisanju krvnog pritiska.