Domaći Tahini - Healthy Life Design - Namazi - Recepti

Domaći Tahini

 

Tahini je proizvod od prženog mlevenog semena susama. Poznat je još pod imenima pasta od susama ili susamov buter. Njegova primena je mnogostruka i koristi se u pripremi mnogih jela i kao samostalna namirnica. Postoje dve vrste tahinija. Jedan se pravi od neuljuštenih semenki susama, a drugi od oljuštenih. Prva varijanta je zdravija jer sadrži više hranjivih sastojaka.

Poreklo tahinija

 

Naziv Tahini potiče iz arabskog jezika od reči ṭaḥīniyya koja u korenu ima glagol ṭaḥana što znači samleven ili zdrobljen. Veruje se da je nastao u 13 veku u Persiji kao nuzproizvod u proizvodnji susamovog ulja. Bio je poznat pod nazivom ardeh što u prevodu znači sveta hrana. Popularnos je stekao u Izraelu gde je vekovima bio omiljena hrana bogatih. Njegova popularnost se brzo prenela na Indiju, Bliski Istok, Afriku, Kinu, Japan, Koreju i Tursku.
U Staroj Grčkoj je osim za hranu korišten i kao lek. Otac moderne medicine Hipokrat ga je preporučivao zbog svojih hranjivih svojstava. U Indijskoj tradicionalnoj medicini je takođe bio veoma cenjen i smatrano je da njegove nutritivne vrednosti izgrađuju telo, um i dušu.
U novijoj istoriji se za njega vezuje verovanje da je bio glavni uzrok uspešnosti Turskih pilota u II svetskom ratu. Verovalo se da su zbog svakodnevnog konzumiranja tahinija piloti imali veću izdržljivost i bolju koncentraciju.

Prednosti konzumiranja tahinija

 

Susamovo seme sadrži više fitosteriola od svih orašastih plodova i semenki i stoga je delotvoran kod snižavanja nivoa holesterola i u prevencija raka. Takođe sadrži i veliku količinu lignana koji ima sličnu strukturu kao hormon estrogen. Oni pomažu kod vezivanja receptora estogena i mogu da pomognu u prevencija raka izazvanim hormonski poremećajima.

Tahini je odličan izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, vitamina B (B1, B2, B3 i B5) i vitamina E, kao i esencijalnih masnih kiselina omega 3 i omega 6 ( važne za zdravlje zglobova, hrskavica, vena, mozga i kože ). Zbog kompleksa vitamina B odlično pospešuje nastajanje i deobu čelija, pogotovo crvenih krvnih zrnaca.
Kao izvor velike količine belančevina i biljnih masnoća izuzetno je pogodan za ishranu vegetarijanaca i vegana.
Ima visoku pH vrednost što znači da je alkalan i neutrališe loše dejstvo kiselih namirnica.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tahinija u velikoj meri smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Jenda studija iz 2014. godine Američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje  potvrdila uticaj tahinija na smanjenje nivoa holesterola i oksidativnog stresa kod pacijenata sa osteoporozom.

U studiji objavljenoj u International Journal of Rheumatic Diseases je rađeno poređenje dve grupe pacijenata obolele od osteoporoze kolena. Prvoj grupi je davana standarna terapija davanja Tylenol-a dva puta dnevno, a drugoj grupi je davano 40g mlevenog semena susama ( količina koja se nalazi u dve supene kašike tahinija ). Druga grupa je osetila poboljšanja i smanjenu bol, a usput nije osetila negativne pojave koje se vezuju za lek Tylenol.

Primena

 

Može se koristiti kao samostalna namirnica i izuzetno je ukusan kao namaz na domaći tostirani hleb.

Od njega možete napraviti tahini sos koji je odličan preliv za falafel.

Jedan je od sastojaka za pripremu humusa, namaza od indijskog oraha i Baba Ganuš-a.

U Turskoj kuhinji se pravi namaz tako što se tahini pomeša sa pekmezom. Zbog svoje visokokalorične vrednosti, namaz se služi za doručak ili kao desert posle ručka, posebno u zimskim vremenima.

U Iraku i zemljama oko Persijskog zaliva ga mešaju sa sirupom od urmi i tako dobijeni namaz mažu na hleb.

U Egiptu je jedan od podrazumevanih sastojaka za pravljenje sendviča.

Pogledajte video recept

Sastojci za Domaći Tahini:

 

200g susama

2 supene kašike maslinovog ulja

Priprema veganskog đuveča:

 

  1. Propržiti susam dok ne počne da menja boju.
  2. Važno je napomenuti da susam zadržava toplotu i nastavlja da se prži kada ga izvadite iz tiganja. Ukoliko ga prepržite, tahini će biti gorak.
  3. Presuti u drugu posudu i ostaviti da se malo prohladi.
  4. Sipati u blender i dodati ulje.
  5. Izblendirati.

Vreme pripreme: oko 15 minuta.

Količina: za 4 osobe

5/5 (1 Review)