Opuštanje u šumi, Veganski roštilj uz cvrkut ptica – Kuvanje u prirodi - Healthy Life Design

Opuštanje u šumi, Veganski roštilj uz cvrkut ptica – Kuvanje u prirodi

 

Najčešći izgovor koji čujemo je – NEMAM VREMENA!
Da, nemate ga, sve dok ga ne odvojite za sebe – a priroda je najbolji lek za sve!

 

Ovo je specijalno izdanje video recepata, veganski roštilj u prirodi, predivne scene iz šume uz cvrkut ptica, opuštajuće popodne puno smirenosti.
Uživajte u muzici mirno provedenog vremena u šumi, gde je čista priroda toliko divna, i daje ono što niko nemože da pruži osim nje: čist um, svesnost, umirujući efekat daleko od svakodnevne buke.
Često zaboravljamo da je život mnogo više nego samo posao, rad, ovo je zamka u koju upadamo mnogo puta. Da bismo se probudili, treba nam nešto, što će da nas istrgne iz rutine, ponekad to mora da bude bolest, ili neka vrsta bola, inače nebismo nikada stali.
Mi moramo da odlučimo za sebe, da imamo jasne ciljeve, i da budemo jednako raspoređeni na svim poljima. Ne samo na poslu, nego da nađemo balans u životu, za nas samo, za našu porodicu, prijatelje, kao i za život u društvu.
Ako izostanemo iz ovih stvari, jednog dana ćemo shvatiti da je vreme prošlo, da starimo i postajemo bolešljivi, puni nezadovoljstva i neispunjenih želja.

Odvoji malo vremena, izmakni se iz svakodnevne gužve života i uradi nešto drugačije! Prošetaj u šumi, pozovi prijatelja posle dugo vremena, pričaj sa partnerom o drugačijim temama nego inače, pevaj, nauči da sviraš neki instrument, idi i pokušaj da zaplešeš, nauči novi jezik! Postoji toliko stvari tamo negde, a ti ih ne vidiš. A razlog je, da je tvoja pažnja preopterećena sa pitanjima novca, poslovnih problema, traženja rešenja za svakodnevne potrebne i tako dalje.
Gandhi je rekao: Budi promena koju želiš da vidiš u svetu! A šta ti želiš da vidiš, da li to prepoznaješ u sebi?

Sastojci i ideje za Veganski Roštilj

 

U veganskoj ishrani, postoji prostor za kreativnost, da se otvoriš, da testiraš, kombinuješ i uživaš u novim ukusima iznova i iznova.
Isto je samnom, kako sam počela pre godinu ipo dana, okusila sam toliko novih stvari, kombinacija ukusa, voća i povrća i zadivljena sam šta nam sve priroda pruža a mi ne koristimo. Uobičajeno, privrženi smo stvarima koje poznajemo, na koje smo navikli, i vrlo često ne vidimo, ne dozvoljavamo nekome da nam otvori oči i pokaže drugačiji način. Sve počinje u nama, od našeg samopouzdanja i spremnosti na drugačiji način razmišljanja, življenja i organizacije.

Pre nekoliko dana, neko mi je rekao da Vegani nemaju materijala za roštiljanje, kao neka šala. Zato smo odlučili da vam pokažemo šta mi najčešće grilujemo, kod kuće, ili ponekad u prirodi kada su specijalne prilike. Ovde možete da vidite šampinjone, pečurke bukovače, tikvice, šargarepe, beli luk, sojine odreske, i na kraju, ukusne veganske sendviče! Za mene, otkako sam postala vegan, pre godinu ipo dana, ovo je bilo prvo pravo roštiljanje u prirodi, i zaista je bilo ukusno, pravo iskustvo za pamćenje.

Povrće na roštilju
Grilovano povrće

Ono što još možete da stavite na veganski roštilj su: kukuruz, crvene paprike, paradajz, tofu sir, sejtan i drugo. Postoji mnogo različitih umaka, soseva, salata, tortilja.
Kada me neko pita, šta ja uopšte jedem, moj odgovor je obično: sve ono što ti ne poznaješ. I zaista je tako, u ovom brzom, modernom svetu, kada ljudi jedva imaju vremena da razgovaraju, tražimo instant rešenja u svim sferama, tako i u svetu hrane.
Tada izaberemo da pripremamo samo one stvari koje dobro poznajemo, a eksperimentisanje i uživanjen u novim stvarima nema toliko prostora u našem rasporedu.

Veganski roštilj
Veganski burgeri

Naša destinacija – Srbija, Vojvodina

 

Video je sniman u Srbiji, u Pokrajini Vojvodini, u šumama Fruške Gore, blizu jezera Ledinci, koje je trenutno isušeno. U blizini je izvor vode Zvečan, tu smo prali i naše povrće. Ovo je takođe I voda a piće, lokalni stanovnici često dolaze na izvor, da ponesu kući sveže, zdrave vode.

Fruška Gora je planina, koja je pre 90 miliona godina bila ostrvo u Panonskom moru. Danas su to usamljeni obronci u sred ravničarskih predela, ali planina nam ukazuje na geografsku prošlost ove regije. Ovo je istovremeno i Nacionalni Park proglašen 1960 godine, mesto gde postoje staze za maraton, gde možete da provodite slobodno vreme, 16 pravoslavnih manastira iz perioda od 16og do 18og veka (pre ih je bilo 35), i drugi spomenici kulture.
Frušku Goru još nazivaju i Sveta Gora ili Srpski Atos a dugačka je oko 76 km (46 milja). Ovde možete pronaći mnogo zaštićenih vrsta drveća, ali i klasične delove sa bukvom, grabom, basovim drvetom i hrastom, kao i prostrane vinograde.

Posebno mesto za sve generacije je naravno i termalna banja Vrdnik, mesto za opuštanje u slobodno vreme i resursima za lečenje sa bazenima, kao i druge mogućnosti. Možete da okusite specijalitete srpske kao i drugih kuhinja, da probate razna originalna vina, da čujete folklornu muziku ovih prostora.

Zanimljiva mesta za posetu!

 

Ono što još možete da vidite u blizini su dvanaest veštačkih jezera, reku Dunav, jedne vodopade blizu mesta Dumbovac, između Beočina I Brankovca, nisu lako dostupni, ali su vredni pokušaja zbog fantastičnog pogleda I nezamenjivog osećaja čiste prirode. Ukoliko želite da plivate, u letnjem period blizu Erdevika, Sota ili jezera Borkovac, moćete da pronađete peščane plaže I uživate u talasima Dunava.
Preporučujemo Vam još I Petrovaradinsku tvrđavu, Exit festival – ukoliko ste ljubitelj modern muzike I života, Karlovački festival vina, I kulturne spomenike Novog Sada.

Legenda o nastanku Fruške Gore

 

A za kraj jedna lepa legenda o nastanku Fruške Gore. Naime, kada je Bog stvarao svet, Sremac je zaspao, i izvinuo se Bogu međutim, Bog je tada već dodelio svima svoj deo. Na kraju je bio primoran Sremcu da dodeli deo raja, i zato ovde na toliko maloj teritoriji možeš da pronađeš sve što ti je potrebno – planinu, reku, jezera I prirodu.

Staza za maraton
Izvor Zvečan
Priroda Fruška Gora

Sačuvajte i poboljšajte svoje zdravlje, da ne biste morali da trošite vreme i novac da ga povratite…

Zdravlje je: kako dišemo, šta jedemo, kako i o čemu razmišljamo, šta verujemo, o čemu razgovaramo i kojom brzinom smo sposobni da odlučimo i odaberemo dobre stvari – da preuzmemo odgovornost za naš život i naše izbore.

Ovde takođe možeš da pronađeš Veganske, Vegetarijanske i Sirove recepte, pripremljene s ljubavlju za bolji svet i zdravije ljude.

Pronađite motivaciju, inspiraciju i ideje za ZDRAVE IZBORE!

UPUSTITE SE U AVANTURU NOVIH LOKACIJA I UKUSA I UŽIVAJTE!